dilluns, 23 de setembre del 2024

L'AIGUAT DE SANTA TECLA D'AVUI FA 150 ANYS AL POBLE DE LLORENÇ

A Tàrrega, l'aiguat va provocar 150 morts i 250 cases enfonsades.

Gràcies a un volum manuscrit de cal Giner, als quals agraïm que ens el deixessin consultar en el seu moment, tenim algunes notícies de primera mà sobre l'aiguat de Santa Tecla a Llorenç i voltants.

“Al dia 23, dia de Santa Tecla, sobre la mitjanit se presentà gran núbol acompañat de molta tronada ab un ruïdo que apereixie que tot tremolaba. No s·i veye sinó lo claró del llampech y descaregà ab tanta fúria la pluja que a las tres ya estaba tot aquest vehianat [sic] ynundad de rubina ab grans estragos que causà. Comensan a aquesta ribera que la gran rubinada se n’amportà lo molí del oli de Vallbona.” De les dues premses que hi havia, una va fer cap a “la Sort més amun nostra” i altres elements van quedar escampats per tota l’Horta, però se’ls tornà tot sense cap interès. No es van haver de lamentar desgràcies personals. També es va emportar o fer malbé el vi dels cups.

Sembla, però, que sí que hi va haver algun mort de Llorenç, encara que fora del poble: “En aquell añy y habie guerra de carlistas y lo gobern representatiu o lliberal y com los carlistes no éran dueños sinó de las montañas y no podían anà de nit, una partida que havia per la part de las Garrigas se refugià en un coral al terme de Torra[]ses?, prop de una riera. Quan se’n van adonà, la aigua cubria las portas (...) se se’ls amportà al número de 27, tenín una mort desesperada, que de esta de Llorens n·i havia un, de Maldà dos i de Vallbona un altre y los demés éran tots de est vehinat.”

De tot això, avui mateix, fa un segle i mig...