dimarts, 12 de juny del 2018

DEFUNCIÓ DE CARME BERGADÀ GAYA (1896)



El dimarts 15 de desembre de 1896 moria "a las cuatro y media proximamente [sic]", "ahogada en un depósito de agua", Carme Bergadà Gaya de cal Bergada, a l'edat de 58 anys. Era tia dels canonges Ramon i Francesc Bergadà Solà.


"La tia, germana del pare, Carme Bergadà Gaya, nasqué el 23 de desembre de 1839 a Llorens i morí de desgràcia en el mateix poble a 15 de desembre de 1896, quan estava d'ecònom a Ciutadilla; un dia que tenia el pare i la mare en la meva companyia, vingué el mosso de mules de casa i ens portà la nova de que la tia Carme no sabien on era, i que ell, al retirar del treball, havia trobat la casa desemparada.

Anàrem amb el pare, la mare i el mosso cap a Llorens i a l'últim la trobàrem morta ofegada en un aljub molt fondo al costat del camí que condueix a l'era i ben prop de casa. Aquell dia havia fet una forta ventada i sens dubte al passar vora l'aljub per anar a donar menjar a l'aviram, va perdre l'equilibri i com la baraneta que guardava l'aljub era poc alta, va caire baix sens adonar-se'n ningú. R.I.P.A."

Fra Romeu del Cor de Jesús de Mn. Ramon Bergadà i Solà, pàg. 32.