dilluns, 14 de març del 2011

LES NOSTRES COSES (1)


On és?

Què hi posa?

Què vol dir?

2 comentaris:

josep capdevila ha dit...

No recordo que diu, però es la llinda de la porta noble de cal Timoneda, la porta que donava a dins de muralles, el que passa es que està reduïda , però l'original es una vertaera obra d'art. Data de l'any 1735, governava la baronia de Vallbona l'Abadessa MANUELA DE CORTIADA I DE PUJALT, d'ella es EL LLIBRE DE LA CORT, que conté nomenaments de batlles, edictes, taxes, penes, sentencies etc.
L'encapçalament d'un edicte: " Nos doma Emanuela de Cortiada y de Pujalt, per la gràcia de Déu abadesa del reial monestir de Vallbona, del sagrat ordre de Cister, baronesa de Vallbona, Quadra del Mas-Déu,Montesquiu, Rocallaura, Rocafort, Vilamanyanó, Llorens. Omells de Nagaya, Preixana, Valerna, Eixaders, etc.........
L'altra porta de cal Timoneda es molt més moderna, vostès mateixos, perquè donava fora muralla i calia estar ben protegits.
Recordo qe de petits, no paravem d'atravessar per l'entrada de cal Timoneda constanment i la familia o permetida; segur que aquesta costum be de temps antic, n'estic segur, quan a cal Damià tancava la muralla i per anar a la plaça.
Josep Capdevila

Santi ha dit...

"PAU T[IMONE]DA"

És curiós imaginar-se un Llorenç medieval i amb algunes restes -com aquest pas per dins a cal Timoneda- que van fins a mitjans del XX com un poble tancat, amb una única obertura pel Portalet... de lestil de Ratera, Montfacó Muralls, el Mas del Bondia...