dimarts, 3 de desembre del 2013

L'ESGLÉSIA DE LLORENÇ DE ROCAFORT DECLARADA BÉ D'INTERÈS LOCAL



Butlletí Oficial de la Província de Lleida, núm. 221, 29-11-13

http://bop.diputaciolleida.cat/bop/bops//2013_11_29_0_.pdf

2 comentaris:

pepcapdevila ha dit...

Molt bones a tots !
Una molt bona noticia la declaració de la nostra església parroquial de Llorens com a be cultural local.
Penso que aquesta noticia publicada al Butlleti Oficial de la Provincia de Lleida, és la porta perquè es pugui restaurar i posar-la decent. Tots l'estimem, perquè tots hi hem passat un tros de la nostra vida, història prou important per cada familia. La història del nostre poble medival passa per l'església.
Recordar tant sols un comentari que he sentit en diverses ocasions : això sí que és un poble ! i tenen raó. Llorens és molt més antic que el poble de Vallbona. Ja està dit.
En motiu d'aquesta important declaració , recordar que la nostra església gòtica, és l'església parroquial més antiga dels pobles que formaven la Baronia de Vallbona. Si m'equiivoco que em perdonin els veïns del Vilet.
Durant segles la patrona dou Sta. Maria, com totes les esglésies pertanyents al Císter. La clau de volta del cor, està reperesentada la Verge Maria amb el nen Jesús i la rosa de Jericó. A la façana trobem escrit : AVE MARIA GRATIA PLENA.
Em pregunto: no podria haver-se declarat be d'interés cultural provincial ? o aquesta pregunta que faig no te resposta ? He de dir que la meva ignorancia el gran, potser no hi ha cap diferència entre un be cultural local o provincial ?
De totes maneres gràcies a tots els que han tingut la iniciativa de portar la nostra església més enllà del recinte medieval, perquè tothom la conegui.
L'església estgava al costat del castell dels Cardona com havia de ser en aquells segles. Potser si anessim enrera alguns segles trobariem que cal Cantó Nº 7 i havia una comunicació que els senyors feudals podien entrar directament a l'església ? Potser no, però si ho he vist en diverses esglésies de Girona, on els soldats per fer la ronda de nit havien de passar forssoçament pel cor de l'església. Una església segura.
Els temps han canviat.
Adéu-siau.
Gràcies al Blog de Llorens per tenir-nos pendents de les noticies que es publiquen, el fa un blog molt atractiu.

Josep Capdevila i Vila

Blog de Llorenç ha dit...

Gràcies a tu, Josep, pels teus comentaris i també, molt especialment, pel teu blog que seguim, citem i a vegades "robem", només per intentar posar una mica més al mapa el nostre petit poble.

Diria que després de Bé Cultural d'Interès Local ja ve el Bé Cultural d'Interès Nacional i, potser, els requisits que s'exigeixen ja són més elevats i el procés és més llarg i complex.

Salutacions cordials,

Blog de Llorenç